Battlefield 1 Hikayesi
Daha önceki Battlefield oyunları olan Battlefield 3, Battlefield 4 ve Battlefield Hardline'da günümüzde geçen savaş senaryolarıyla karşılaşmıştık. Bu oyunlarda genellikle 1-2 kahraman etrafında dönen hikayeler işleniyordu. Battlefield 1 hikayesindeki en büyük yenilik ise birden çok kahramanın 1. Dünya Savaşı içerisindeki farklı hikayelerinin işleniyor oluşu. Üstelik bu hikayeler kesişmiyorlar.
Battlefield 1'in bu parçalı hikaye anlatımı biraz garip görünebilir. Fakat oyunun 1. Dünya Savaşı'nı farklı cepheleriyle anlatmaya çalışması nedeniyle böyle bir karar alınması doğru. Battlefield 1 bu anlamda başarılı oluyor ve bize hem Batı, hem de Doğu cephesinde 1. Dünya Savaşı'nı tecrübe etm imkanı veriyor. Oyunda şüphesiz ki bizim için en dikkat çeken bölüm Çanakkale Savaşı'nı konu alan Seddülbahir çıkarması bölümü. Bunun haricinde Osmanlı Devleti'nin taraf olduğu bir diğer cephe olan Arabistan cephesine de oyunda yer veriliyor ve Arap çöllerine yolculuk ediyoruz. İtalyan Alpleri ve Fransa toprakları ise oyunda ziyaret edeceğimiz diğer cepheler.
Battlefield 1'in bizim için en büyük hayal kırıklığı oyunun senaryo modunda Osmanlı Devleti güçlerini oynayamıyor oluşumuz. Bunun yerine Çanakkale Savaşı'nda işgale gelen Anzak askerlerinin yerine geçiyoruz veya Arabistanlı Lawrance tarafından başlatılan ayaklanmaya katılıyoruz.
Battlefield 1'deki hikayeler, gerçek olaylar üzerine kurulmuş kurgusal hikayeler. Yani oyundaki kahramanlar ve bu kahramanların yaşadıkları olaylar gerçek değiller. Battlefield 1, gerçek olaylar ve kurgusal hikayelerin arasındaki çizgiyi belirleyebilmek için oyun boyunca bize çeşitli notlar sunuyor. Oyunu oynamayan veya notları es geçen birinin bu notları okumadığı için yanlış izlenimlere kapılabilmesi mümkün. Hatta güzide ülkemizin bazı medya kuruluşları Battlefield 1'i "Çanakkale Savaşı'nda Türkler'i vurup puan kazanıyorlar" diye mimleyerek cadı avı başlatmışlardı. Oyunda Çanakkale Savaşı'nı işgalci kuvvetler gözünden tecrübe etmemiz nedeniyle Osmanlı askerleriyle savaşmamız zaten doğal bir durum. Bunun yanında bu tür haberler yapan medya kuruluşlarının oyunu oynayıp incelemedikleri de oldukça açık; çünkü oyunda Çanakkale Savaşı ile ilgili aşağıdaki notlar yer alıyor:
Battlefield 1'in Arabistan çöllerinde geçen bölümlerinde ise Osmanlı Devleti kötü olarak gösteriliyor:
Arabistan çöllerinde geçen bölümlerde Arabistanlı Lawrance ile birlikte Arap isyanına katılıyoruz. Osmanlı Devleti ordusu ise acımasız bir güç olarak not ediliyor. Bu notun oldukça tartışmalı olduğu söylenebilir. Fakat Battlefield 1'in sadece bir oyun olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekli. Battlefield 1'in gerçekleri yansıtmayan bir oyun olduğunu zaten Çanakkale Savaşı bölümlerinde de görebiliyorsunuz. Daha Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmadığı bu dönemde Seddülbahir'de Osmanlı Devleti bayrağı yerine Türkiye Cumhuriyeti bayrağı dalgalanıyor:
Battlefield 1 Arap isyanını konu alan bölümleriyle ilgili şu notu da paylaşarak durumu bir nebze olsun düzeltiyor:
Battlefield 1'in hikayesi boyunca piyade olarak savaşmanın yanısıra çeşitli hava ve kara araçlarını da kullanabiliyoruz. Oyunda İngiliz hava filosuna katılıp gökyüzünde savaşmamız, tankla düşman hatlarını yarmaya çalışmamız mümkün.
Battlefield 1'in hikayesi bize büyük bir ders niteliğinde. Dünyanın en çok ses getiren video oyunlarından biri olan Battlefield 1'de Osmanlı Devleti çok daha kötü bir izlenim bırakacak şekilde anlatılabilirdi. Oyunun senaryo modunda Osmanlı Devleti güçlerini kontrol edemiyor oluşumuz ve hikayenin diğer yüzünü insanların göremiyor oluşu da büyük bir kayıp. İşte bu oyunu Türk geliştiriciler hazırlamış olsalardı kendi hikayemizi ve bakış açımızı da oyuna dahil edebilirdik. Bu nedenle ülke olarak bir an önce dijital dünyaya, bilim ve teknolojiye en yüksek önemi vermemiz gerekiyor.
Battlefield serisi daha önceden Rusya ve Çin gibi ülkelerin kötü taraf olarak gösterildiği kurgusal hikayeleri bize sunmuştu. Ayrıca Call of Duty gibi oyunlarda da Amerikan ordusunun kötü taraf olarak gösterildiğine tanık olmuştuk. Yani özetlemek gerekirse video oyunlarda her zaman bir kötü taraf karşımıza çıkıyor; bu kötü tarafı belirleme imkanı ise oyun geliştiricilerinin elinde. Kaliteli oyunları biz geliştirdiğimiz sürece kendimizi ve tarihimizi doğru bakış açısıyla yansıtabilmemiz mümkün olacaktır. Bu konuma gelene kadar da oyunların kurgusal hikayelerine takılmanın çok anlamı yok.
Battlefield 1'in hikaye modunun oldukça kısa sürdüğü söylenebilir. Sıkı bir oyuncuysanız 1-2 gün içinde oyunun hikayesini bitirebilirsiniz. Eğer oyunlara daha az vakit ayırıyorsanız oyunu bir hafta içinde bitirebilirsiniz. Bu durum çok oyunculu karşılaşmalar yapmaktan hoşlanmıyorsanız biraz hayal kırıklığı yaratacaktır. Senaryo modunun bu derece kısa olması nedeniyle Battlefield 1'in aslında bir multiplayer oyun olduğu, hikaye modunun formalite icabı oyuna eklendiği izlenimi oluşmakta. Oysa ki önceki 2. Dünya Savaşı oyunlarında işlenen Normandiye Çıkarması gibi destansı bir hikayeye sahip olan Çanakkale Savaşı çok daha derin ve kapsamlı bir şekilde işlenebilirdi.
Kaynak: http://blog.tamindir.com
İfade Kullanİfade Kullan