Ekran Kartına Overclock Yapmak



 Ekran Kartına Overclock Yapmak


Overclock dünyasına hoşgeldiniz! ‘Hız aşırtma’ olarak da bilinen bu teknikle ekran kartlarından maksimum verim almak ve güçlerini en üst düzeye çıkarmak mümkün. Fakat aynı zamanda overclock çok basite almanız gereken bir iş de değil. Aksine, eğer acele ederseniz ve ekran kartınıza hak ettiği ‘saygıyla’ yaklaşmazsanız ciddi donanımsal zararlar verebilirsiniz. Fakat bunu bir hobi olarak görüyorsanız overclock ile ekran kartı limitlerinizi zorlayabilir, hem DirectX11, hem de DirectX 12 cihazlarda üst düzey performans elde edebilirsiniz. Peki nasıl overclock yapılır? Ekran kartı nasıl overclock yapılır?




Ekran Kartına Overclock Yapmak

Yazılımı İndirin

İşlemci overclock yaparken BIOS ayarlarıyla uğraşmanız ve daha detaylı işlemler yapmanız gerekiyor. Ekran kartı overclock işleminde ise tek ihtiyacınız olan şey uygun yazılımı indirmek. Genellikle MSI Afterburner ya da EVGA Precision’ı tavsiye ediyoruz fakat her ekran kartı üreticisi artık kendi yazılımlarını üretiyor.
Bu örnekte MSI Twin Frozr GTX 970 modelinin overclock işleminden bahsediyoruz. Dolayısıyla MSI Afterburner kullanacağız. Bu yazılım benchmark için frame izleme özelliği ve in-game overlay sunarken, bu sayede önceki halinin hızıyla kıyaslama imkanımız oluyor.

Göstergeyi Açın ve Stok Hızları Test Edin

Afterburner’ı yükledikten sonra ilk iş olarak in-game overlay ile göstergeyi (frame rate monitoring) açacağız. Ardından sıra ekran kartımızın stok hızlarında nasıl çalıştığını anlamaya geliyor. Örneğin test yaparken Middle Earth: Shadow of War adlı oyunun benchmark aracını kullandık ve maksimum ayarlar ile 1920x1080p çözünürlüğü tercih ettik. Sonucunda ortalama 51fps’ye ulaştık ve en düşük 22fps, en yüksek 146fps gördük.

Güç Limitini Artırın

Sıra geliyor ekran kartı overclock yapma işlemine. Masaüstüne geri dönün ve tekrar Afterburner’ı açın. İlk iş olarak güç limitini artıracağız. Programda kaydıracı gidebildiği kadar yükseğe taşıyın. Bu ekran kartınızın ulaşabileceği gücün her noktasını kullanmasını sağlar ve Nvidia’nın standart ayarları üstüne çıkar. Stok hızlarda 79 derecede çalışabilen ekran kartı, overclock ile 91 dereceye kadar yükselir.

Saat Hızını Yükseltin

Adından da anlaşılacağı gibi overclock işlemine ekran kartınızın saat hızını yükselterek başlayacaksınız. Diğer kişilerin ne yaptığını araştırıp aynısını uygulayabilirsiniz fakat tavsiyemiz düşükten başlamanız ve kademe kademe saat hızını artırmanız. GTX 970 ekran kartında herhangi bir çökme yaşanana kadar sağlıklı bir şeklde 180MHz hız artırımı yapabildik. Siz de bunu kendiniz deneyerek görebilirsiniz.

Son Olarak: Bellek Saat Hızı

Son olarak bellek saat hızınızı (memory clock speed) artırmak isteyeceksiniz. Normal saat hızındaki aynı kurallar burada da işliyor. Önce yavaştan başlıyorsunuz ve kademe olarak hızı artırıyorsunuz. Biz bu noktada ekstra 500MHz stabil hıza erişebildik fakat ekran kartınıza bağlı olarak sizin ulaşacağınız miktar değişecektir.
Tüm overclock işlemi bittikten sonra ise Middle Earth: Shadow of War oyununda ortalama 57fps’yi görmeyi başardık ve toplamda 6fps’lik bir artış oldu. Bu da açıkçası hiç de azımsanacak bir rakam değil.






insanity
insanity